Bale Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Klasik Bale Nedir? – Balenin Tarihi ve Doğuşu

Tutkunuzun Kökenlerini Öğrenmek İstemez Misiniz?

Klasik bale nedir sorusuna aslında son derece basit bir yanıt vermek mümkün: Klasik bale klasik müzik eşliğinde yapılan bale türüdür. Ancak bale tarihi açısından tanımı bununla sınırla tutmak pek de doğru olmaz. Çünkü aslında klasik bale dediğimizde balenin tarihi ve hatta doğuşuna doğru bir yolculuk yapmamız gerekiyor.

Gelin, bu yolculuğu birlikte yapalım ve klasik bale nedir sorusuna daha kapsamlı bir yanıt vermek için balenin tarihçesi ve gelişimine kısaca göz atalım. Ardından klasik bale eğitimi ile modern bale ve dans eğitiminin farklarına da değineceğiz…

Klasik Bale İçin İlk Durak: Fransa – Balenin Tarihçesi

Balenin doğuşuna baktığımızda aslında 15. yüzyıla kadar geri gitmemiz ve İtalya’ya uğramamız gerekiyor. Birkaç yüzyıl boyunca soyluların eğlencelerinden biri kabul edilen bale, klasik danslar arasında kabul görmüyor. Ancak işler balenin tüm Avrupa’ya yayılmasıyla birlikte yavaş yavaş değişiyor ve Fransa Kralı XIV. Louis’nin açtığı Kraliyet Dans Akademisi ile klasik bale gösterisi için temel ilkeler ortaya çıkmaya başlıyor. Bunların arasında kol hareketleri ve balenin temel beş duruş pozisyonunun olduğunu hemen vurgulayalım.

Marius Petipa ve Klasik Balenin Kuruluşu – Balenin Tarihi

Klasik bale akademisinin gerçek anlamda oluşması içinse 19. yüzyılın sonlarını beklememiz gerekiyor… Bolşoy Balesi ve Kirov Balesi dansçılarının her zaman ayrıcalıklı olduğu Rusya’nın St. Petersburg kentinde Marius Petipa isimli bir bale eğitmeninin Fransız tarzı ile İtalya’da geliştirilen teknikleri sistemleştirmesi sonucunda klasik bale dediğimiz akademik bale türü ortaya çıkıyordu.

Tıpkı günümüz klasik bale eğitimi için bahsedilen ideal sürelerde olduğu gibi Marius Petipa’nın eğitimi de sekiz yıl sürüyordu. Ancak öğrencilerin manastır benzeri bir ortamda kaldığını ve dış dünyayla asgari düzeyde iletişimde olduklarını da söyleyelim.

Klasik Bale ile Modern Bale Arasında Ne Fark Var?

Modern bale aslında temel olarak klasik bale ve klasik bale eğitimindeki katı kuralcılığa karşı çıkarak modern dünya ve modern dansın özgür ruhunu bale figürlerine taşımak isteyen dansçıların başkaldırısıyla ortaya çıkmıştır. Bu anlamda ilk söyleyebileceğimiz şey klasik balenin modern baleye göre çok daha kuralcı ve disiplinli bir dans türü olduğudur.

Nitekim modern bale temel olarak modern dansla klasik balenin bir birleşimidir. Bale terminolojisi açısından klasik balenin kavramları ile modern bale arasında ciddi bir farktan bahsetmek pek mümkün değildir. Yalnızca bunlara ek olarak yoga ve pilates gibi alternatif meditasyon yöntemlerinin de modern bale teknikleri içinde kendisine yer bulduğunu vurgulamak gerekir.

Tüm bunlara karşılık özellikle bale kostümleri söz konusu olduğunda iki tarz arasında ciddi bir ayrım vardır. Klasik bale kıyafetleri denince akla point ayakkabılar, tütü ve buna benzer parçalar gelir. Ancak modern bale için tek bir kıyafet seçiminden söz etmek mümkün değildir. Bale gösterisi için seçilen müziğe bağlı olarak seçilen kıyafet de değişkenlik gösterebilir.

Tüm Dansların Ortak Dili: Klasik Bale Eğitimi ve Temel Unsurları

Son olarak klasik bale eğitimi hakkında da kısaca bilgi vererek yazımızı bitirebiliriz. Her şeyden önce klasik bale eğitimi temel olarak dansçıları bale terminolojisinden hareket ve müzikaliteye, repertuvardan üretim unsurlarına, kostümlerden aksesuar kullanımına kadar tüm detaylar üzerine eğitmeyi amaçlar.

Erken yaşlarda klasik bale eğitimi almaya başlayan bir dansçı için klasik bale eğitiminin başlangıç seviyesindeki temel pozisyon ve egzersizlerden en pointe (parmak ucu) dans figürlerine kadar uzanan uzun bir yolculuk olduğunu söyleyebiliriz. Böylesine kapsamlı bir eğitim farklı türde dansçılar için klasik bale eğitimi ve repertuvarının ortak bir dil hale gelmesini sağlamıştır.

Ayrıca klasik bale gösterisi söz konusu olduğunda hikaye ve kurguyu da göz ardı etmemek gerekir. Klasik bale, modern balenin aksine çoğu zaman bir hikaye barındırır ve klasik bale eğitimi içinde bale hikayelerinin masalsı ve perilerle dolu dünyasına da yolculuk edilir.

[widget-169]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 80