Bale Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Bale Teknikleri – Tek Tip Bale Yapılamaz!

Bale Derslerinde Hangi Bale Tekniklerini Öğrenebilirsiniz?

Standart bir bale tekniği olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak dünya genelinde pek çok yerde, farklı bale teknikleri benimsenmektedir. Zarafetin dansı olarak bilenen bale, yüzyıllardır farklı sanatlardan ve sanatçılardan ilham alarak çeşitli tekniklere bölünmüş ve günümüze bu şekilde ulaşmıştır. 

Bale teknikleri geçmişte Fransız balesi, Rus balesi ve İtalyan balesi gibi coğrafik etmenlerle ilişkili iken günümüzde klasik, modern ve neoklasik bale gibi farklı bale teknikleri de ortaya çıkmıştır. Her bale tekniği, ayak duruşundan vücuda, kol hareketlerinden dönüş moduna kadar çeşitli pozisyonlarda farklılıklar yaratmıştır. Bu doğrultuda da bale teknikleri, 3 ana başlıkta ve 6 alt başlıkta ele alınmıştır.

Bale Teknikleri Nelerdir?

Bale yapmak istiyorum diyenlerin başvurduğu bale kurslarında öğretilen birkaç farklı bale tekniği vardır. Her bale tekniği tarz olarak birbirinden farklıdır. Yine de dansa özgünlüğü ve mükemmelliği katan, bale sanatçısının başarısıdır. Dünyada ve Türkiye’de en çok uygulanan bale teknikleri; Vaganova, Cecchetti, RAD, Fransız balesi, Balanchine ve Bournonville’dir. 

Vaganova Bale Yöntemi: Bale teknikleri içerisinde en çok tercih edilen stillerden biridir. Klasik balenin ana eğitim tekniğidir. 1920 yılında Marinsky Balesi’nin eski dansçısı Agrippina Vaganova tarafından yaratılmıştır. Vaganova bale yönteminin oluşturulmasında; romantizm, Rus balesi duygusallığı ve Fransız balesinin etkileri görülmektedir. Vaganova bale yönteminde aşırı esneklik, güç ve dayanıklılık ile kol, bacak ve gövde arasında uyum söz konusudur.

Cecchetti Bale Yöntemi: İtalyan balerin Enrico Cecchetti tarafından yaratılan Cecchetti bale yönteminin temelinde anatomi ve bilim yer almaktadır. Katı kuralları olan sert bir yöntemdir. Cecchetti bale yönteminin amacı, öğrencilerin baleyi öğretmenlerini taklit ederek değil, benimseyerek öğrenmesidir. Modern bale teknikleri içinde en kuralcı olan Cecchetti bale yönteminde haftanın her günü için egzersiz planlanmaktadır.

Balanchine Bale Yöntemi: New York Balesi’nde George Balanchine tarafından geliştirilen bu yöntemde, çağdaş esintiler bulunmaktadır. Bu bale tekniği hikaye planına değil, dansın kendisine odaklanmaktadır. Balanchine bale yöntemi, bükülmüş eller ve ayaklar derin kıvrımlar ve aşırı hızlı hareketleri ile diğer bale tekniklerinden ayrılmaktadır.

RAD Bale Yöntemi: Kraliyet Dans Akademisi (RAD)’nin profesyonel dansçıları tarafından yaratılmıştır. İngilizc tekniği olarak da adlandırılmaktadır. Bournoville, Vaganova ve Fransız bale tekniklerinin en iyi özelliklerinden derlenmiştir. Bu bale tekniğinin arkasındaki temel ilke, ayrıntılara verilen önem ve temel bale tekniğinin yavaş bir hızda öğretilmesi gerektiğidir.

Bournonville Bale Yöntemi: Klasik bale tekniklerinden biri olan Bournonville yöntemine göre dans sadece neşe ve romantizmden ibaret değildir. Bale, beden ve müzik arasındaki doğal uyumdur. Dolayısıyla bir köşeden diğer köşeye koşulan bale teknikleri, bu yöntemde yer almamaktadır. Dansçılar için kusursuzluk, ince detaylar ve müzikalite ön plandadır.

Fransız Balesi Yöntemi: Rudolf Nureyev tarafından yaratılan Fransız balesi yönteminde dansçılar hızlı adımlar atmakta, etkileyici bir şov yapmaktadır. Klasik bale tekniklerinden biri olan bu tekniğin temelinde, akıcılık, zarafet ve hızlı tempo bulunmaktadır. 

Bale Kursu ile Tüm Bale Tekniklerini Öğrenin!

Balenin tek bir kalıbı olduğunu düşünmek, balenin doğasına aykırıdır. Her ülkede hatta her bale kursunda bile farklı yöntemler denenmiştir. Sonuç olarak yaygın olarak kullanılan 3 ana başlık altındaki 6 yöntem ortaya çıkarılmıştır. 

Bugüne denk sahnelenen ve bestelenen pek çok bale de farklı farklı teknikler kullanılarak yaratılmıştır. Dolayısıyla bale kurslarında verilen eğitimlerde de farklı bale tekniklerinin kullanılması normaldir. Hangi tekniğin bedeninizle müziği daha çok birbirine uyumlu hale getirdiğini düşünüyorsanız bale derslerinde o teknikleri deneyimleyebilirsiniz. Unutmayın, bale bir tutku işi!

[widget-169]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 80