Bale Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Balede Kol Hareketleri

Beden Algınızı Bale Egzersizleri ile Geliştirin!

Klasik bale, son derece stilize ve zarif hareketlere dayanan asırlık bir sanattır. Profesyonel bir balet veya balerinin her gün barda tekniklerini geliştirmesi gerekir. Bir bale dansçısı için günlük uygulamalar formu korumak açısından son derece önemlidir.

Çoğu zaman balede kol hareketleri adımlara ve ayak pozisyonlarına göre önemsiz görülür. Ancak vurgulamak gerekir ki klasik bale eğitimini de son derece etkileyen Agripinna Vaganova metodunda bale kol pozisyonları büyük önem taşır. Nitekim günümüzde de ufak değişikliklere rağmen pek çok bale okulu Vaganova’nın getirdiği sistemi kullanır.

Bu kadar teorik bilgi yeter! Peki balede kol hareketleri nelerdir? Gelin balede sıklıkla karşımıza çıkan 5 kol pozisyonu ve hareketine bakalım.

Klasik Balede Kol Pozisyonları

Kol pozisyonları bale literatüründe tıpkı adımlarda olduğu nümerik bir şekilde isimlendirilir. Aşağıda sizler için 5 kol pozisyonunu sıraladık:

  • Birinci Pozisyon: Kolların öne doğru 80 derecelik açıyla kaldırıldığı bu pozisyonda dirsekler yuvarlak, parmaklar ise sivridir.
  • İkinci Pozisyon: Bu pozisyonda kollar yatay olarak vücudun yanlarına doğru uzatılır. Kollar düzdür, ancak omuzlar ve bileklerde aşağı doğru bir bükülme vardır.
  • Üçüncü Pozisyon: İki pozisyonu bir araya getiren bale kol hareketleri arasındaki bu pozisyonda kollar birbirinden ayrılır. Bir kol vücudun önünde birinci pozisyonda, diğeri ikinci pozisyonda yanda tutulur.
  • Dördüncü Pozisyon: Bu pozisyonda; kolların biri ikinci pozisyonu alırken diğeri baş çevresine doğru kaldırılır. Ancak dirsek ve bileklerde hafif bir bükülme olmalıdır.
  • Beşinci Pozisyon: Her iki kol başın üzerinde ve hafifçe öne doğru kaldırılır. Dirsekleri ve bilekleri hafifçe bükülür.

Cecchetti metodunun klasik balede kol pozisyonları olarak gösterdiği pozisyonlar bunlardır. Ancak Vaganova metodu ve Fransız okulunda bu pozisyonlara bras bas isminde bir kol hareketi daha eklendiğini vurgulayalım. Bras bas hareketinde her iki kol, parmaklar neredeyse birbirine değecek şekilde yuvarlatılarak birbirine yaklaştırılır ve eller kalça hizasına getirilir.

Kollar Zarafetin Tamamlayıcısıdır!

Klasik balede kol hareketleri en azından Agripinna Vaganova’ya kadar üzerinde daha az durulan figürlerdendir. Genellikle koreograflar ayak pozisyonları ile ilgilenmiş, kol pozisyonlarını arka plana atmıştır. Ancak Vaganova’nın kol pozisyonlarının vücudun alt bölümünün hareketlerine eşlik etmesi gerektiğine vurgu yapmasıyla kol pozisyonları bale eğitiminin çok daha önemli bir parçası haline gelmiştir.

Temel bale hareketleri arasında sayabileceğimiz bale kol pozisyonları, güncel bale eğitiminde de üzerinde durulan bir bileşendir. Her ne kadar kolay gibi görünse de balede kol hareketleri yalnızca kollarla değil tüm vücutla yapılmalı, müzikle iç içe geçmiş bir kompozisyon hissi yaratmalıdır…

[widget-169]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 80